Hem Allmänhet Varför behöver ett företag en LEI-kod?

Varför behöver ett företag en LEI-kod?

448
0
DELA

Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Det är inte alla företag som behöver en LEI-kod. Endast företag som är involverade i finansiella transaktioner som derivat, emissioner av obligationer/skulder, repoavtal (och en del annat) behöver en LEI-kod.

En LEI-kod är en alfanumerisk identifierare på 20 tecken, som tilldelats av International Swaps and Derivatives Association (ISDA) och används av företag och organisationer över hela världen för att identifiera parter i OTC-derivattransaktioner. LEI finns på alla större elektroniska plattformar som underlättar handel, bearbetning efter handel och marknadsövervakning.

Om ditt företag är involverat i finansiella transaktioner som derivat, obligations-/skuldemissioner, återköpsavtal (och vissa andra), så behövs en LEI-kod. Att ha ett LEI-nummer kan bidra till att minska riskerna, sänka kostnaderna och öka snabbheten i din verksamhet. Det kan också vara till hjälp vid internationell tillsynsverksamhet, dokumentationssyfte, aggregering av marknadsdata och benchmarking.

LEI-koden används ofta istället för socialförsäkringsnummer och skatteregistreringsnummer och du kan ansöka om en kod via LEI-service. Där finns även mer ingående information och deras LEI-kod priser. Det krävs inte mycket tid för att ansöka om en LEI-kod, då deras applikation genomför merparten av jobbet.

Några saker som kan vara bra att tänka på?

Varje företag lär ha sina egna frågor och i nedanstående lista besvara många av de vanligaste frågorna inom detta ämne.

  • Om du för närvarande inte har någon LEI-kod och ditt företag är involverat i OTC-derivattransaktioner måste du skaffa en och det är viktigt att du är säker på att allt har gått igenom med ansökan innan koden används.

  • Alla företag, oavsett storlek, behöver en LEI-kod om de har finansiell verksamhet med OTC-derivat.

  • Glöm inte att din LEI-kod måste förnyas en gång om året. Många kan däremot erbjuda en tjänst för att få koden förnyad automatiskt.

  • Det är möjligt att köpa olika paket, till exempel VIP-paket där man bland annat är garanterad att ens kod är klar för att användas inom 24 timmar. Dock bör man kontrollera med sin bank om de har specifika arbetstider för denna typ av ärenden.

  • Den globala LEI-databasen uppdateras en gång om dagen, men du kan söka i deras databas om du vill vara säker på att ditt företag kan börja använda sig av koden.Om du har ytterligare frågor kan du kontakta din bank eller LEI-tjänsten.

  • Ett tips är att jämföra vad en LEI-kod kostar på olika platser och vad du får i priset, så du inte betalar mer än du behöver. Försäkra dig även om att du ansöker om en kod hos en godkänd LOU, Local Operating Unit. I dagsläget finns det cirka 30 olika att välja mellan.