Hem Allmänhet Tre saker att komma ihåg vid torrhet i slidan

Tre saker att komma ihåg vid torrhet i slidan

1240
0
DELA

Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

De allra flesta kvinnor har någon gång under livet upplevt torra slemhinnor. En del uppgifter hävdar att det är upp till 9 av 10 kvinnor som drabbas. Det är med andra ord ett mycket vanligt problem. Har vi dansktalande läsare vill vi därför redan nu tipsa om att ni kan läs mer her.

1. Vad beror det på

Ofta förknippas detta med klimakteriet då man kan drabbas av östrogenbrist men dessa förändringar kan också uppstå vid graviditet och amning, eller vid stress eller medicinsk behandling. Det är lätt att tänka att det är något allvarligt fel, när det börjar kännas ”torrt” och kanske till och med göra ont där nere. Det man bör göra är att ta reda på orsaken för just dig. Att tala med en gynekolog eller barnmorska kan ofta vara en riktigt bra hjälp.

2: Vad kan man göra

De vanligaste behandlingsformerna är östrogenbehandling, östrogenfri behandling och vanlig intimkräm. Om torrheten beror på hormonbrist är det vanligt att behandla med lokal östrogen. Det är dock inte alla som känner sig bekväma med hormonbehandling och det kan finnas många andra orsaker som

t.e.x. graviditet, stress eller medicinering. Ett hormonfritt medel som bl. a. innehåller hyaluronsyra ochmandelolja kan du läsa mer om på repadina.se där  hittar du även återförsäljarlista samt mer information om torrhet i slidan.

3: Det man inte pratar om

Torrhet i slidan är jobbigt både fysiskt och psykiskt och ofta kan sexlivet bli lidande, så även om det kan kännas pinsamt är det viktigt att ta tag i. Det handlar om dig och din livskvalitet.

Det finns ingen anledning att kanske skämmas och bita ihop och vänta på att det går över. Våga prata med din partner, doktor, barnmorska istället och berätta hur det är.