Hem Allmänhet Tre punkter att tänka på när det är dags att byta ut...

Tre punkter att tänka på när det är dags att byta ut fastighetens rör

31
0
DELA

Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Det är avgörande att utföra ett stambyte i tid för att undvika läckage och fuktskador som kan leda till omfattande problem i fastigheten. Ett stambyte i tid skyddar inte bara byggnadens struktur utan bevarar och i många fall, även höjer dess värde. Värt att tänka på är även det faktum att gamla rör kan ställa till med hälsoproblem på grund av mögel och bakterietillväxt. Börjar det bli dags för stambyte i din fastighet? Läs mer här: Stambyten i Stockholm – Allt du behöver veta!

När är det dags att byta stammar?

Det är viktigt att utföra ett stambyte i god tid. Stammar har en livslängd på 30 – 60 år, men tätskiktens livslängd brukar ligga på 30 år. Det vanligaste är att man behöver göra ett stambyte vart trettionde år, men det kan hända att det behövs göras tidigare. Det beror på slitage och andra problem som kan tillstöta.

Hur går ett stambyte till?

Ett traditionellt stambyte innebär att rörstammarna byts ut i sin helhet i fastigheten. Detta innebär både kall- och varmvatten samt varmvattencirkulation. I vissa fall byts även avlopp och dagvattenledningar ut.
Köksinredningen brukar vanligtvis kunna sparas och återställas efter stambytet. Då byts endast avlopp och vatten ut. Vad beträffar badrummet däremot, brukar det bli aktuellt med en renovering då badrummet rivs.
Räkna med att ett stambyte tar mellan 6 – 10 veckor per lägenhet.

Hur fungerar stambyte med kvarboende?

Ett stambyte tar tid och är en omfattande process, vilket givetvis påverkar de som bor kvar i fastigheten. Det blir en hel del buller och mycket damm och det kan vara påfrestande att bo kvar. Man försöker dock göra allt för att det ska bli så bra som möjligt för de kvarboende under processen. Det finns bra rutiner som gör det möjligt att tvätta, duscha och så vidare för de som bor kvar. Temporära dusch- och toalettutrymmen ordnas. Man är även väldigt noga med att hålla rent på byggplatsen.