Hem Allmänhet Tips för dig som behöver gängtappar

Tips för dig som behöver gängtappar

545
0
DELA

Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Är det så att du har behov av att köpa gängtappar? En gängtapp är något du kan behöva ha för att skära invändiga gängor med. Det eftersom det är ett är ett skärande verktyg. Det finns olika sorters gängtappar och ofta har man dem inom verkstads- och tillverkningsindustrin. En bra modell är S Maskin gängtapp. Du behöver välja gängtapp efter vad det är du vill gänga eller skära. Bland annat finns det modeller så som raka, spåndrivande och spiral.

Hitta rätt gängtapp

Det finns som sagt olika varianter av gängtapp att välja mellan. De fungerar på lite olika sätt. Det bästa tipset vi kan ge är att välja utifrån vad det är du ska göra med den. En vanlig gängtapp är den som har raka spår. Den kan du använda på olika material, nästan alla sorter. Allra bäst gör den sig tillsammans med kortspånade material.

Du kan även välja en spåndrivande gängtapp. Sådana är bra för att kunna gänga genomgående hål. En sådan gängtapp driver spånen framför sig då de gängas. Det säkerställer att kylvätska når skären.

Andra varianter av gängtapp

Utöver de två redan nämnda varianterna så finns det även andra. En variant är spiralgängtapp. Den kommer med spiralspår och du kan använda den för att gänga i bottenhål. Denna är bra att använda om du vill minska risken för så kallad spåninklämning.

Det finns även de gängtappar som kommer med varannan gänga. Den saknar alltså varannan gänga. Det innebär en minskad friktion så väl som ett minskat motstånd. Denna gängtapp kan du använda när det är svårarbetat material så som mässing, brons, aluminium och rostfritt.

Du har även den som heter pressande gängtapp. Den pressar gängan och skär den inte så som en skärande gängtapp gör. Denna är bra eftersom den skapar inga spånor. Den går utmärkt att använda i horisontella maskiner.