Hem Trädgård 3 tips för årets frösådder

3 tips för årets frösådder

256
0
DELA

Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Att börja fundera över årets frösådder är startskottet på en ny odlingssäsong. Redan i januari–februari är det hög tid att bestämma sig för om det ska bli några chiliplantor och någon jätteverbena i år. Vore det inte roligt att så egna pelargoner, begonior eller blomstertobak? Svansfjädergräs, ekorrkorn och prydnadshirs är fina gräs att kombinera med i kruka. Något högt, något hängande, något nytt? Vi ger dig 3 tips inför årets odlingssäsong.

Tips 1 – förodling

Förodling är ett sätt att tjuvstarta och göra säsongen längre. Impecta har mängder med fröer. Växterna får tid att utvecklas och du kan styra när blomning och skörd ska börja. Förodling innebär också att du redan på vintern får se skott titta upp ur jorden. Så i såjord och följ anvisningarna på förpackningen om sådjup. Håll sådden fuktig och varm till groning. Ställ sådden svalt efter groning och ge extra ljus tidigt på säsongen.

Tips 2 – jord till förodling

Använd såjord till dina försådder. Såjord innehåller mindre näring än vanlig blom- eller planteringsjord. Den som vill kan tillsätta extra smågrus (0–8 mm) för att ge jorden en grövre struktur. När rötterna stöter på en sten, delar de på sig, något som tillsammans med det låga näringsinnehållet gynnar rotutvecklingen. När det är dags att så, fyll gärna krukorna och trågen med 2/3 planteringsjord i botten och 1/3 såjord överst.

Tips 3 – så inte för tätt

Det viktigaste sårådet när du förodlar är att inte så för tätt. Så inte fler plantor än du behöver eller kommer att orka med att plantera om i steg två. Trängsel hämmar plantornas tillväxt och det blir krångligare att plantera om. Lite större fröer eller fröer som är lätta att separera sås med fördel ett och ett eller två och två i små krukor eller i tråg för pluggplantor. Använd små krukor eftersom rötterna når fram till krukväggen snabbare då och delar sig.